Makalelerimiz
Canlılığa ve Canavar’a Tahammül
M. Işıl Ertüzün
Canlılığa ve Canavar’a Tahammül Ve nihayetinde bir zamanlar hepimiz birinin/ bir yabancının içinde yabancıydık/ en aşina olandık… Unheimlich (Tekinsiz) makalesinde Freud (1999 [1919]) tekinsizlik hissini korku yaratan şeylerin eskiden beri …
Psikanalistlerle Çocuk ve Ergen Söyleşileri Çocuk ve Ergende Ölüm Kavramı
Psikanalistlerle Çocuk ve Ergen Söyleşileri Birini kaybetmek, her yaştan insan için başa çıkılması zor bir duygudur. Ruhsal ve bedensel değişimler yaşayan çocuk ve ergenler için “kayıp” duygusu çok daha zorlayıcıdır. …
Pandemi Günlerini Yaşarken Yaşlılık Üzerine Notlar Yavuz Erten
Yavuz Erten ….bilirim ırmak yeni ışıklar getirecek sen göremeyeceksin bilirim ömrümüz beygirinkinden azıcık uzun karganınkinden alabildiğine kısa bilirim benden önce duyulmuş bu keder benden sonra da duyulacak benden önce …
Bir Distopya Olarak Yaşlılık Yavuz Erten
Çocuklukta beklenen gençlik ve orta yaş bir ütopyadır; çoğunlukla ütopya konusunda hayalkırıklıklarıyla birlikte yaşlılık günleri bir distopya kabusuna dönüşebilir. Tabii ki tüm yaşlılıkları aynı kefede değerlendirmek hata olur. Yaşılığın …
Yavuz Erten ile söyleşi: “Yas tutmazsak, iyileşmek de mümkün olmaz, gelişmek de…”
Söyleşi: Tuğçe Isıyel
Söyleşinin tamamına erişmek için tıklayınız: K24 Yas tutmak ve iyileşmek arasında nasıl bir bağlantı var? Bu soruya yanıt vermek için önce psikanalitik olarak kuramsal bir arka plana kısaca değinelim: Freud özellikle “Yas ve …
Tekinsizlik, İkizlik, Ev Sahipleri, Hayaletler ve Atalar
Konuşmacı: Yavuz Erten
Psikanalist Yavuz Erten’in Psike İstanbul etkinlikleri kapsamında katıldığı, “Tekinsizlik, İkizlik, Ev Sahipleri, Hayaletler ve Atalar” adlı söyleşinin kaydını aşağıdaki link’ten izleyebilirsiniz.
Covid-19 Ve Erken Anne-Bebek İlişkisi Üzerine Bazı Düşünceler
Yazar: Deniz Arduman
Covid-19: Hayalet-virüs Kendisini göremediğimiz, varlığından ancak hastalanınca ve hastalandırdığında haberdar olduğumuz, bazı bünyeleri sadece bir taşıyıcı olarak kullanan, bazı bünyeleri öldüren, bulaşmaktan, bulaştırmaktan korktuğumuz dışsal bir tehdit olarak Covid-19 virüsü …
Atıf Yılmaz’ın İki Filminin İncelenmesi Bağlamında Kadın Temsilindeki Yarık ve Dönüşümleri
Yazar: Yavuz Erten
Türkiye modernleşme tarihi, kadını, kadının bedenini ve kadının kimliğini odak alan birçok süreci içerir. Güncel tartışmaların (kürtaj yasağı, başörtüsü tartışması ve vb.) işaret ettiği üzere bu süreçler halen sıcak dinamikler …
Yeni Aile Yine Bir Aile mi?
Yazar: Yavuz Erten
-Programların ve İşletim Sistemlerinin Sırrına Vakıf Sevgili Osman Darcan’ın Anısına- …
Öznellikler-arası Şüphe Çıkmazı
Yazar: Yavuz Erten
Öznellikler-arası Şüphe Çıkmazı. “O / Ben Deli mi(yim)?” Başka Dergisi, Sayı:5, 2010, s.57-66. Yavuz Erten Psikoz, nedeni, seyri ve görüngüleriyle çoğul olan bir yapıdadır. Organik değişkenlerden, psikolojik, intrapsişik, …
Pandemi Günlerini Yaşarken Yaşlılık Üzerine Notlar
Yazar: Yavuz Erten
….bilirim ırmak yeni ışıklar getirecek sen göremeyeceksin bilirim ömrümüz beygirinkinden azıcık uzun karganınkinden alabildiğine kısa bilirim benden önce duyulmuş bu keder benden sonra da duyulacak benden önce söylenmiş bunların hepsi …
Teki ve Ö-teki
Yazar: Yavuz Erten
Teki ve Ö-teki [1] Başka Dergisi, Say:7, 2011, s.41-48. Benliğin ortaya çıkışı ve kuruluşu, “ben-olmayan”ın ortaya çıkışı ve kuruluşu ile el ele ilerler. Benliğin tanımı ben-olmayan’a; ben-olmayan’ın tanımı benliğe dayalıdır. …
Oyunbozanlar ya da Sinemada Konuşan Münasebetsizler
Yazar: Yavuz Erten
Başka, Sayı:3, sayfa 15-29, 2009. Oyunbozanlara büyük öfke duyulur. Bir tür oyunbozanlık, özellikle de yaşamın erken dönemlerinde karşılaşırsa, kalıcı izler bırakır. Gerçi sonraki yıllarda rast gelindiği zamanlarda da yarattığı …
Parçalanma Kaygısı
Yazar: Yavuz Erten
Başka dergisi, Sayı:1, 2008, s.48-55. Heinz Kohut en son kitabı “Analiz nasıl tedavi eder?”de (Kohut, 1984), psikanalitik kuramın içinde merkezi öneme sahip “hadım edilme kaygısı”ndan farklı bir kaygıyı ön plana …
Tarihin Dışındaki Gün, Sonsuza Kadar Tekrar Eden Gün, Gece Doğan Güneş
Yazar: Yavuz Erten
Ne içindeyim zamanın Ne de büsbütün dışında Yekpare, geniş bir anın Parçalanmaz akışında …
Koltuktan Divana…Divandan Skype’a… Analizanın, Analistin ve Psikanalizin Göçü
Yazar: Yavuz Erten
Psikanaliz ve psikoterapi arasındaki bir yanda farklar ve süreksizlikler, diğer yanda ortaklıklar ve sürekliliklerle ilgili düşünce ve tartışmalar psikanaliz literatürünün içinde zaman zaman alevlenerek devam eden bir konudur. Hepimiz psikanalistlerin …
Herşey Hikaye! Seminerleri: Bir İlüzyon Olarak Kurgu
Konuşmacı: Yavuz Erten
Psikanalist ve klinik psikolog Yavuz Erten’in İstanbul Psikomitoloji Çalışma Grubu Seminerleri kapsamında 3 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirdiği konuşmaya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Herşey Hikaye! Seminerleri: Albastı / Alkarısı
Konuşmacı: Yavuz Erten
Psikanalist ve klinik psikolog Yavuz Erten’in İstanbul Psikomitoloji Çalışma Grubu Seminerleri kapsamında 4 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirdiği konuşmaya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Herşey Hikaye! Seminerleri: Yakın Geleceğin Ütopyası ve Distopyası Üzerine: Kara Ayna Dizisinin Düşündürdükleri
Konuşmacı: Yavuz Erten
Psikanalist ve klinik psikolog Yavuz Erten’in İstanbul Psikomitoloji Çalışma Grubu Seminerleri kapsamında 5 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirdiği konuşmaya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Herşey Hikaye! Seminerleri: Habil Kabil Öyküsünün İzinde
Konuşmacılar: Yavuz Erten & Oya Arca
İstanbul Psikomitoloji Çalışma Grubu Seminerleri kapsamında Yavuz Erten ve Oya Arca’nın 13 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirdikleri konuşmaya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Psikanalizin Dili Dergisi
Psikanalizin Dili elektronik dergisinin ilk sayısı “Eros // X Thanatos” dosya temasıyla yayımlandı! Dergiyi http://psikanalizindili.com linki üzerinden takip edebilirsiniz. Sunuş Psikanalizin Dili dergisiyle okurlarla buluşmanın kıvancı içindeyiz! Bilimdeki gelişmeler insanlığın geleceği açısından umut vaat eder …
Hekimin Filozof Hali
Hekimin Filozof Hali, tıp ve felsefe arasında daha sık gerçekleşmesini beklediğimiz buluşmalardan biri. Genelde sadece “hastalık halinde” muhatabı olduğumuz tıp dünyasının, hayatla ve ölümle, insan olmanın ve yaşamanın anlamıyla …
Marilyn’in Kör Kuyusu
Yazar: M. Işıl Ertüzün
M. Işıl Ertüzün – Klinik Psikolog, Psikoterapist (Suret dergisinin 1. Sayısında, Kasım 2012’de yayınlanmıştır. Derginin sayfasına ulaşmak için tıklayınız.) Marilyn Monroe birkaç kez hamile kaldığı hâlde çocuk sahibi olamamıştır. Arthur …
Neden Geciktik ve Hala Direniyor Muyuz?
Yazar: Yavuz Erten
Neden Geciktik ve Hala Direniyor muyuz? Türkiye Kültürü ve Psikanalizin İlişkisine Dair Bir Değerlendirme Psikanaliz, içinde kendine has bir düşünce metodolojisi bulunduran bilimsel bir disiplin, sağaltıcı ve geliştirici/aydınlatıcı bir teknik …
Tek Kişilik Balo
Yazar: Yavuz Erten
Tek Kişilik Balo. Narsizm Üzerine Kuramsal ve Klinik Notlar Ünlü yönetmen Ettore Scola’nın 1983 tarihli “Balo” (Le Bal) filmi bir balo mekânının üç-dört kuşaklık tarihsel perspektifinde toplumsal dönüşümleri, kültürel devinimleri, …
Habil ve Kabil
Yazar: Yavuz Erten
Doğan İlk İnsanla Ölen İlk İnsanın; Öldüren İlk İnsanla Öldürülen İlk İnsanın İlişkisi Üzerine. “Habil’in öldürülmesinden önce var olan ve kıssanın başlangıç bölümü sayılacak şey nişanın ta kendisiydi. Ortada …
Norma Jean’i Kim Öldürdü?
Yazar: Yavuz Erten
Suret dergisinin 1. Sayısında, Kasım 2012’de yayınlanmıştır. Derginin sayfasına ulaşmak için tıklayınız.) Kim öldürdü Norma Jean’i? Ben, dedi şehir, vatandaşlık görevi Ben öldürdüm Norma Jean’i Kim gördü öldüğünü? Ben, dedi …
Yanılsama ve Din
Yazar: Yavuz Erten
(Psikeart dergisinin 12. Sayısında, Kasım-Aralık 2010’da (s. 48-55) yayınlanmıştır.) Freud’un 1929’da yayınlanan kısa makalesi “Bir Dini Deneyim”deki tarzı ve ifadelerinin tonu, onun yakın çevresindekilerle konuşurken veya mektuplaşırken konu din ise …